Mesto začalo s realizáciou projektu Sociálna poliklinika

02.11.2010 Prešov

Prešov 2. novembra (TASR) – Mesto Prešov začalo s realizáciou projektu, ktorého výsledným cieľom má byť zriadenie tzv. Sociálnej polikliniky.
Podľa vedúceho odboru sociálnych služieb prešovskej radnice Mariána Baču ide o vytvorenie kancelárie sociálneho poradenstva, ktorá má sídliť v samostatnom trakte na prízemí budovy MsÚ na Jarkovej ulici č. 24, kde budú poskytovať občanom kompletný servis týkajúci sa sociálnej oblasti.
Celkové náklady na vybudovanie Sociálnej polikliniky si vyžiadajú približne 231.000 eur. Ak budú práce pokračovať podľa stanoveného harmonogramu, prevádzku by chcela radnica spustiť na jeseň budúceho roka.
\"Mestu sa podarilo tohto roku získať z Fondu sociálneho rozvoja nenávratný finančný príspevok vo výške takmer 131.000 eur. Získané prostriedky sa využijú na rekonštrukciu samotných priestorov, na vybavenie, na vzdelávanie pracovníkov a aj na platy konzultantov, \" spresnil Bača.
Hlavnou myšlienkou zámeru je sprístupniť občanom na jednom mieste čo najväčší rozsah služieb, ktoré zabezpečuje MsÚ Prešov v rámci výkonu originálnych kompetencií obce a výkonu prenesenej pôsobnosti štátnej správy. Na rozdiel od fungujúcej kancelárie prvého kontaktu bude, podľa vedúceho odboru, toto pracovisko zamerané výhradne na sociálnu problematiku. Občania tu dostanú všetky potrebné informácie v oblastiach, ktoré sú v kompetencii mestského úradu, ale poradca im sprostredkuje konkrétne informácie a formuláre potrebné pre vybavenie ich záležitostí v rámci iných inštitúcií.
Kancelária bude pracovať v režime presne vymedzených konzultačných hodín pre jednotlivé oblasti sociálnych služieb. Klienti budú môcť navštevovať pracovníkov, ktorí sa napríklad zameriavajú na problematiku seniorov, zdravotne postihnutých, obete násilia a bytové otázky. Okrem toho tu budú mať vyhradené hodiny aj poskytovatelia sociálnych služieb, ktorí spolupracujú s mestom v rámci komunitného plánu.
Poradenské, konzultačné, informačné, asistenčné a terapeutické služby kancelárie budú občanom mesta poskytované bezplatne. Zároveň tu bude v pracovných dňoch fungovať aj linka pomoci.
Činnosť sociálnej polikliniky bude okrem zamestnancov mestského úradu zabezpečovať integrovaný multidisciplinárny tím odborníkov z oblasti sociálnej práce, psychológie, posudkového lekárstva, pracovného a sociálneho práva a z oblasti služieb pre nezamestnaných.
 

Vyberte región

mark